Back

5 iunie - Ziua Mondială a Mediului

Agenția pentru Protecția Mediului Alba informează publicul că în fiecare an, pe 5 Iunie, se sărbătoreşte “Ziua Mondială a Mediului”, principalul prilej de sensibilizare a opiniei publice la problemele de mediu cu care se confruntă astăzi omenirea.

Pe 5 Iunie 1972 se deschidea la Stockholm, în capitala Suediei, prima conferinţă ONU privind mediul. Începând de atunci, problema ecologică a devenit universală, iar data de 5 Iunie este marcată anual şi a intrat în conştiinţa publică drept “Ziua Mondială a Mediului”.

Fiecare „Zi Mondială a Mediului” este organizată în jurul unei teme, recomandată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP),  care concentrează atenția asupra unei îngrijorări actuale legate de mediu. Tema pentru anul 2021 este "Restaurarea ecosistemelor".

În acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului va avea loc lansarea Deceniului ONU (2021-2030) pentru restaurarea ecosistemelor – sub deviza #Generation. Restauration. 2030 este termenul limită pentru atingerea obiectivele de dezvoltare durabilă și perioada pe care oamenii de știință  au identificat-o ca fiind ultima șansă de a preveni schimbările climatice catastrofale.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat Deceniul ONU în urma propunerilor de acțiune a peste 70 de țări de pe toate meridianele. Coordonat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, Deceniul ONU își propune crearea unei mișcări globale puternice, pentru a intensifica restaurarea ecosistemelor și a direcționa lumea pe calea unui viitor durabil.

Deceniul ONU privind refacerea ecosistemelor este un apel la protejarea și renașterea ecosistemelor din întreaga lume. Scopul proclamării acestui Deceniu este de a opri degradarea ecosistemelor și de a le reabilita, deoarece numai cu ecosisteme sănătoase se pot spori mijloacele de subzistență ale oamenilor, se pot contracara efectele schimbărilor climatice și se poate opri degradarea biodiversității.

Restaurarea ecosistemelor se poate realiza prin diverse acțiuni: creșterea suprafetelor împădurite, “înverzirea” orașelor, renaturarea grădinilor, ecologizarea tărmurilor râurilor, mărilor și oceanelor, schimbarea comportamentelor noastre zilnice.

Urbanizarea, industrializarea și multe alte acțiuni umane au adus pădurile în pragul dispariției. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, se pierd aproape 4,7 milioane de hectare de păduri, în fiecare an; o suprafață mai mare decât Danemarca.

Poluarea și deșeurile industriale au deteriorat grav ecosistemele. Prin urmare, tema din acest an ne avertizează că trebuie să restaurăm ecosistemele înainte de a fi prea târziu. Trebuie să știm că nici o altă acțiune umană nu ar trebui să ne priveze de farmecul naturii - viața sălbatică și acvatică, pădurile și peisajul. Pandemia Covid-19 ne-a reamintit, mai mult decât orice altceva, cât sunt de importanți copacii ca sursă de oxigen.

Raportul ONU afirmă, de asemenea, că aproape 80 % din apele reziduale ale lumii sunt evacuate în mări, oceane și râuri fără a fi epurate. Importanța resurselor de apă dulce și a viețuitoarelor acvatice nu pot fi neglijate, la fel cum nu se poate neglija faptul că defrișarea pădurilor duce la distrugerea de specii din fauna sălbatică. Restaurarea ecosistemelor va asigura viitorul generațiilor următoare.

În decursul deceniilor omenirea s-a confruntat cu multe pierderi, însă cea mai mare pierdere cu care ne vom confrunta și cu care ne confruntăm deja este pierderea Naturii. Omenirea a evoluat în sânul naturii, iar omul de astăzi - matur și civilizat a început să-și distrugă propria mama - Natura. Distrugem natura prin diferite mijloace, cum ar fi extragerea intensivă a mineralelor, petrolului și gazelor, defrișarea masivă a pădurilor și expansiunea zonelor urbane. Multe locuri din lume care au fost cândva acoperite cu verdeață sunt acum acoperite de beton.

Pe lângă aceste probleme, stratul de ozon care este scutul Pământului împotriva radiațiilor solare este degradat de către emisiile provenite din industrii.  Aerul care este esențial pentru viață este poluat cu gaze provenite de la vehicule și industrii. Apa din mări și oceane este contaminată cu plastic și nu este în măsură să asigure supraviețuirea viețuitoarelor acvatice. Pe scurt, omul modern a distrus Natura și se pare că Natura va distruge omul.

Natura este tot mai furioasă, așa sugerează provocările care au afectat Planeta în ultimul timp. Ținuturi care altădată erau pline de vegetație sunt acum acoperite de ape. Inundațiile și ploile neregulate au devenit comune în acest secol și aduc distrugere, sărăcie și foamete. Tot mai multe incendii de vegetație au loc în diferite părți ale Pământului. Ultimul mare incendiu din Australia a curmat viețile a peste 450 de oameni și mii de animale sălbatice. Prin micșorarea habitatului natural pentru animale s-au creat condiții ideale pentru răspândirea agenților patogeni – inclusiv coronavirusuri. Apariția COVID-19 a arătat, de asemenea, cât de dezastruoase pot fi consecințele pierderii ecosistemelor. Altfel spus, Omenirea a început deja să culegă ceea ce a semănat - distrugerea în masă a Naturii.

Cu această imagine tristă și provocatoare, Ziua Mondială a Mediului se concentrează pe restaurarea ecosistemelor, iar sloganul este "Reimagine. Recreate. Restore. - "Redefiniți. Recreați. Restaurați".

Ecosistemele susțin viața pe Pământ și cu cât ecosistemele sunt mai sănătoase, cu atât Planeta și viețuitoarele sale vor fi mai sănătoase. Deceniul ONU privind refacerea ecosistemelor urmărește să prevină, să oprească și să inverseze degradarea ecosistemelor de pe fiecare continent și din fiecare ocean. Acest deceniu poate contribui la eradicarea sărăciei, combaterea schimbărilor climatice și  prevenirea  dispariției în masă de specii de plante și animale. Acest demers va reuși doar dacă fiecare individ va avea un rol activ.

În fiecare an  “Ziua Mondială a Mediului” este găzduită de o altă țară, în care au loc festivitățile oficiale. Gazda din acest an este Pakistan.

Guvernul Pakistanului este pe deplin angajat să joace un rol de lider în abordarea problemei schimbărilor climatice, inclusiv prin inițiativa denumită “Tsunami de plantare a 10 miliarde de copaci”, care va restabili și îmbunătăți peste 1 milion de hectare de pădure în întreaga țară.

Să fim activi, nu neliniștiți. Să fim îndrăzneți, nu timizi! - este apelul adresat de UNEP cu ocazia acestui important eveniment.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Mărioara POPESCU