Back

5 Iunie - Ziua Mondială a Mediului

Agenția pentru Protecția Mediului Alba le reamintește cetățenilor că în fiecare an, pe 5 Iunie, se sărbătoreşte “Ziua Mondială a Mediului”, principalul prilej de sensibilizare a opiniei publice la problemele de mediu cu care se confruntă astăzi omenirea.

Pe 5 Iunie 1972 se deschidea la Stockholm, în capitala Suediei, prima conferinţă ONU privind mediul. Începând de atunci, problema ecologică a devenit universală, iar data de 5 Iunie este marcată anual şi a intrat în conştiinţa publică drept “Ziua Mondială a Mediului”.

Fiecare „Zi Mondială a Mediului” este organizată în jurul unei teme, recomandată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Tema din acest an se va concentra pe restaurarea terenurilor, deșertificare și rezistența la secetă.

Una dintre cele mai eficiente modalități de a restaurarea terenurile degradate, de a opri deșertificarea și de a edifica rezistența la secetă este refacerea ecosistemelor. Partea bună a restaurării terenurilor constă în faptul că se poate întâmpla la orice scară, prin urmare fiecare dintre noi poate avea un rol important.  

Implicarea generațiilor prezente și viitoare este mai importantă ca niciodată pentru a opri și inversa aceste tendințe alarmante ale deșertificării și pentru a îndeplini angajamentele globale de a restabili 1 miliard de hectare de teren degradat până în 2030.  Important este ca, pentru Ziua Mondială a Mediului din acest an, să dăm Pământului o mână de ajutor devenind #GenerationRestoration – generatia restauratorilor.

Deșertificarea este una dintre cele mai mari amenințări pentru mediu ale timpului nostru. La nivel mondial, cauzele principale sunt: cantități tot mai reduse de precipitații, extinderea terenurilor agricole, practicii de irigare deficitare, defrișări și pășunat excesiv.

La fel de importante pentru deteriorarea mediului sunt schimbările climatice care exacerbează deșertificarea. În prezent, aproximativ 2 miliarde de oameni trăiesc în zone uscate vulnerabile la deșertificare, care ar putea duce la strămutarea a aproximativ 50 de milioane de oameni până în 2030. Frecvența și durata secetelor au crescut cu 29%, din anul 2000 până în prezent, iar dacă nu se iau măsuri urgente, se estimează că seceta ar putea afecta peste trei sferturi din populația lumii până în 2050.

Astăzi, 2,4 miliarde de oameni trăiesc în țări cu deficit de apă/stres de apă. Regiunile puternic afectate includ Asia de Sud și Centrală și Africa de Nord, unde situația este considerată critică. Chiar și țările cu infrastructură foarte dezvoltată, cum ar fi Statele Unite ale Americii, consideră că nivelul apei scăzut a juns la minime record. 

În același timp cu schimbările climatice, criza apei este alimentată și de urbanizarea necontrolată, creșterea rapidă a populației, poluarea terenurilor. Deficitul de apă afectează deja totul, de la securitatea alimentară la biodiversitate, iar în următorii ani, acestea sunt pe cale să devină mult mai răspândite. 

Restaurarea terenurilor este un pilon-cheie al ''Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor'' (2021-2030), un strigăt de ajutor pentru protecţia şi revigorarea ecosistemelor din întreaga lume, lucru esenţial pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, potrivit www.unenvironment.org.

Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor este un semnal de alarmă la nivel global pentru vindecarea planetei. Este o nevoie urgentă pentru a readuce la viaţă ecosistemele deteriorate deorece susţin toată viaţa de pe Pământ. Cu cât ecosistemele sunt mai sănătoase, cu atât planeta şi oamenii ei sunt mai sănătoşi.

 

Director Executiv,

Dimitrie - Horațiu CLEPAN