Înapoi

Comunicat de presa: Operatorii economici din județul Olt autorizați din punct de vedere al protecției mediului, au obligația de a transmite la APM Olt toate rapoartele solicitate prin autorizațiile/autorizațiile integrate de mediu

Operatorii economici din județul Olt autorizați din punct de vedere al protecției mediului,

au obligația de a transmite la APM Olt toate rapoartele solicitate prin

autorizațiile/autorizațiile integrate de mediu

Agenția pentru  Protecția Mediului Olt informează operatorii economici din județul Olt care deţin autorizaţii de mediu / autorizații integrate de mediu pentru activităţile desfăşurate pe raza judeţului Olt și care solicită viza anuală a autorizațiilor de mediu / autorizațiilor integrate de mediu, că au obligaţia de a transmite la APM Olt buletinele de analiză / rapoartele de încercare privind: monitorizarea emisiilor atmosferice, calitatea apelor uzate menajere/industriale, nivelul de zgomot ambiental cât şi situaţiile privind gestiunea deşeurilor generate şi valorificate, la termenele stabilite prin autorizaţiile de mediu / autorizațiile integrate de mediu (lunar, trimestrial, semestrial sau anual, după caz), conform cap. III Monitorizarea mediului, pct. 2 Date ce vor fi raportate autorității teritoriale pentru protecția mediului și periodicitatea.

Raportările stabilite mai sus menționate vor fi transmise la APM Olt conform periodicității stabilite în autorizațiile / autorizațiile integrate de mediu (lunar, trimestrial, semestrial sau anual, după caz), în luna următoare după termenul scadent. 

Aceste raportări (rapoarte de încercare, buletine de analiză, situații privind gestionarea deșeurilor) sunt obligatoriu a fi transmise la APM Olt în termenul stabilit prin autorizațiile de mediu / autorizațiile integrate de mediu, întrucât pentru obținerea vizei anuale a autorizației de mediu / autorizației integrate de mediu este necesară prezentarea numărului de înregistrare și data la care s-au depus la APM Olt rapoartele solicitate prin actele de reglementare.

De asemenea, în cazul în care pe parcursul unui an operatorul economic nu desfășoară activitate pe o perioadă de timp sau intenționează să sisteze activitatea o perioadă de timp, va notifica APM Olt despre această situație.

Scopul vizei anuale a autorizației de mediu / autorizației integrate de mediu este acela de a confirma faptul că titularul de activitate desfășoară activitatea în aceleași condiții pentru care a fost emisă autorizația de mediu / autorizația integrată de mediu și că nu au intervenit modificări care să afecteze condițiile stabilite prin actele de reglementare, având în vedere prevederile Ordinului MMAP nr.1150/2020, privind aprobarea Procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu.

Termenul în care titularul activității solicită aplicarea vizei anuale a autorizației de mediu și/sau autorizației integrate de mediu este de maximum 90 de zile și de minimum 60 de zile înainte de ziua și luna corespunzătoare zilei și lunii în care a fost emisă autorizația pe care acesta o deține. În cazul în care autorizația pe care acesta o deține a fost revizuită, termenul de 60 de zile se va calcula în funcție de ziua și luna în care a fost emisă autorizația inițială.

APM Olt readuce la cunoștința operatorilor economici autorizaţi din punct de vedere al protecţiei mediului pentru desfăşurarea activităţilor pe raza judeţului Olt, că au obligaţia de a respecta prevederile autorizaţiilor de mediu emise de APM Olt și de a asigura evidenţa rezultatelor şi raportarea la autorităţile competente pentru protecţia mediului a rezultatelor automonitorizării emisiilor poluante, conform prevederilor actelor de reglementare, având în vedere și art.94, alin.1, lit. k, din OUG nr. 195 / 2005 privind protecția mediului (cu modificările și completările ulterioare).

Încălcarea obligației persoanelor fizice de a funcţiona cu respectarea prevederilor autorizaţiei de mediu şi a persoanelor juridice de a funcţiona cu respectarea prevederilor autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu pentru activităţile care fac obiectul procedurilor de reglementare din punctul de vedere al protecţiei mediului, constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, conform art. 96, alin (3), pct.1 din OUG nr. 195 / 2005 privind protecția mediului (cu modificările și completările ulterioare).