Back

22 Mai- Ziua internaţională a diversităţii biologice

Ziua internaţională a diversităţii biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluţia 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Această zi celebrează adoptarea, la 22 mai 1992, cu prilejul Conferinţei de la Nairobi, a textului Convenţiei privind Diversitatea Biologică, şi oferă o oportunitate unică de a promova un sprijin larg pentru această Convenţie, protocoalele acesteia şi cadrele de acţiune aferente, după cum indică site-ul Convenţiei privind Diversitatea Biologică, https://www.cbd.int/. România a semnat Convenţia privind Diversitatea Biologică la 5 iunie 1992 şi a ratificat-o la 13 iulie 1994.

Tema din 2024 a Zilei internaţionale a diversităţii biologice este "Be part of the Plan" şi este un apel la acţiune pentru toate părţile interesate pentru a opri şi inversa pierderea biodiversităţii prin sprijinirea implementării Cadrului global pentru biodiversitate Kunming-Montreal, denumit şi Planul pentru Biodiversitate, potrivit https://www.cbd.int/. Planul pentru Biodiversitate oferă oportunităţi de cooperare şi parteneriate între diversele părţi interesate. Guvernele, populaţiile indigene şi comunităţile locale, organizaţiile neguvernamentale, parlamentari, companii şi persoane fizice sunt încurajate să evidenţieze modalităţile în care sprijină implementarea Planului pentru Biodiversitate. Fiecare are un rol important şi, prin urmare, poate fi parte a acestui plan, menţionează sursa citată.

Biodiversitatea rămâne răspunsul pentru multe provocări ale dezvoltării durabile. De la soluţii bazate pe natură la climă, probleme de sănătate, securitatea alimentară şi a apei, şi până la mijloace de trai durabile, biodiversitatea este fundaţia pe care putem reconstrui mai bine, indică site-ul https://www.cbd.int/.

Cadrul global pentru biodiversitate Kunming-Montreal a fost adoptat la 19 decembrie 2022, în cadrul celei de-a 15-a Conferinţe a părţilor (COP15) semnatare la Convenţia privind Diversitatea Biologică (CBD), care a avut loc la Montreal, Canada. COP15 a fost împărţită în două etape, prima dintre acestea având loc în octombrie 2021. Delegaţiile celor 196 de membri ai Convenţiei privind Diversitatea Biologică s-au reunit la Geneva, între 14-29 martie 2022, pentru o sesiune intermediară. O nouă sesiune intermediară de lucru a avut loc între 21 şi 26 iunie 2022 în capitala Kenyei, Nairobi, şi s-a concentrat asupra "Cadrului global pentru biodiversitate". La 21 iunie 2022, Organizaţia Naţiunilor Unite a mutat locul desfăşurării summitului pentru biodiversitate, cunoscut sub numele de COP15, din oraşul Kunming din China, unde fusese iniţial planificat, la Montreal, în Canada, din cauza pandemiei de COVID-19. COP15 a avut loc în decembrie 2022 la Montreal.
La 19 decembrie 2022, peste 190 de state au adoptat, la Montreal, Cadrul global pentru biodiversitate Kunming-Montreal - un acord istoric în încercarea de a stopa distrugerea biodiversităţii şi a resurselor sale, esenţiale pentru umanitate. Acesta are drept scop protejarea suprafeţelor terestre, a oceanelor şi a speciilor în faţa poluării, degradării şi crizei climatice. Ţările au convenit asupra unei foi de parcurs care prevede în special protejarea a 30 de procente din planetă până în 2030 şi deblocarea unui ajutor anual de 30 de miliarde destinat conservării oferit ţărilor în curs de dezvoltare.

Eforturile pentru o biodiversitate durabilă sunt reprezentate şi prin marcarea, în perioada 2021-2030, a Deceniului ONU pentru Ştiinţa Oceanului pentru Dezvoltare Durabilă şi a Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor.

 

 


Navigation is temporarily unavailable.