Back

COMUNICAT - 5 Iunie 2024 Ziua Mondială a Mediului Înconjurător

''Land restoration, desertification and drought resilience'' - "Regenerarea terenurilor, deșertificarea și rezistența la secetă", aceasta este tema din anul 2024 a Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător.

În fiecare an, la 5 Iunie, este marcată Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, sub coordonarea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

UNEP reprezintă autoritatea de mediu la nivel mondial care stabileşte agenda globală de mediu şi promovează implementarea coerentă a dimensiunii de mediu a Dezvoltării Durabile în cadrul sistemului ONU.

Restaurarea terenurilor este un pilon-cheie al ''Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor'' (2021-2030), un strigăt de ajutor pentru protecţia şi revigorarea ecosistemelor din întreaga lume, lucru esenţial pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Ecosistemele susţin toată viaţa de pe Pământ. Cu cât ecosistemele sunt mai sănătoase, cu atât planeta şi oamenii ei sunt mai sănătoşi. Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor îşi propune să prevină, să oprească şi să inverseze degradarea ecosistemelor pe fiecare continent şi în fiecare ocean. Acest lucru poate ajuta la  combaterea schimbărilor climatice, poate preveni o extincţie în masă.

Restaurarea ecosistemelor urmăreşte extinderea refacerii ecosistemelor degradate şi distruse, ca măsură dovedită de combatere a crizei climatice şi de îmbunătăţire a securităţii alimentare, a aprovizionării cu apă şi a biodiversităţii.

Nu putem da timpul înapoi, dar putem crește pădurile, reînvia sursele de apă și readuce la viață solul. Suntem generația care poate face pace cu pământul.

 

Prezentare cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător (PPS)