Back

PROIECT DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE

PROIECT DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

din data de 29.01.2024

          Ca urmare a notificării adresate de UGRON TIMEA, cu domiciliul/sediul în municipiul Târgu Secuiesc, sat Lunga, nr.123, județul Covasna, în scopul „ELABORARE PLAN URBANISTIC ZONAL-ZONĂ LOCUINȚE INDIVIDUALĂ”, amplasat în municipiul Târgu Secuiesc, sat Lunga FN, Extras C.F. 33655,  jud. Covasna, înregistrată la APM Covasna cu nr. 457/18.01.2024,

În baza:

- OUG nr. 68/2019, Art. 6. al. (1) privind înfiinţarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor prin reorganizarea Ministerului Mediului şi prin comasarea cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, prin preluarea activităţilor şi structurilor acestuia, precum şi a unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea celor două ministere, Hotărâre de Guvern nr. 43/16.01.2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor;

- HG nr. 1000/2012 privind reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi a instituţiilor publice aflate în subordinea acesteia;

- O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările utlerioare;

- H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe, cu modificările și completările ulterioare;

- prevederile Ord. nr. 995/2006 pentru aprobarea listei planurilor şi programelor care intră sub incidenţa H.G. nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe;

- O.U.G. nr. 57/2007 (*actualizată*) privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare;

- Ord. 19/2010 pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potenţiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar;

- Ord. nr. 2387/2011 pentru modificarea Ord. nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România;

- Ord. nr. 1.822 din 6 octombrie 2020 privind aprobarea Metodologiei de atribuire în administrare şi custodie a ariilor naturale protejate;

 

Agenţia de Protecţie a Mediului Covasna ca urmare a:

- ca urmare a consultării autorităţilor publice participante în cadrul şedintei Comitetului Special Constituit din data de 26.01.2024 la sediul APM Covasna;

- Proces verbal nr. 3 din data de 26.01.2024 încheiat în urma ședinței CSC;

- în conformitate cu prevederile art. 5. alin (3) pct. a) și a anexei nr. 1 – Criterii pentru determinarea efectelor semnificative potențiale asupra mediului din H.G. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe;

- în lipsa comentariilor motivate din partea publicului interesat;

 

D e c i d e:

 

Planul „ELABORARE PLAN URBANISTIC ZONAL-ZONĂ LOCUINȚE INDIVIDUALĂ”, amplasat în municipiul Târgu Secuiesc, sat Lunga, Extras C.F. 33655, jud. Covasna, titulară UGRON TIMEA, cu domiciliul/sediul în municipiul Târgu Secuiesc, sat Lunga,  nr.123, județul Covasna nu necesită evaluare de mediu și nu necesită evaluare adecvată și se va supune adoptării fără aviz de mediu.

1. Caracteristicile planurilor şi programelor cu privire, în special, la:

a) gradul în care planul sau programul creează un cadru pentru proiecte şi alte activităţi viitoare fie în ceea ce priveşte amplasamentul, natura, mărimea şi condiţiile de funcţionare, fie în privinţa alocării resurselor:

Amplasamentul studiat se afla situat în perimetrul extravilan al satului Lunga conform PUG aprobat. Terenul se întinde pe un platou cu o expunere excepțională la însorire. Zona Lunga este o zona cu potențial rezidențial, bazat pe varietatea peisajelor și cadrelor naturale și pe puritatea aerului, apelor, solului, dar mai cu seama pe apropierea confortabila de municipiu. Exista în zona interes din ce in ce mai accentuat pentru dezvoltarea în perspectiva apropiata a unor microzone rezidențiale, a unor areale turistice, de agrement, de sport si wellness, si construirea de unități și ansambluri care oferă servicii diverse pentru populație, la nivelul întregului municipiu.

 Suprafața totală de teren studiată este de 2.793 mp, aflată în prorietatea privată a unei persoane fizice. Terenul figurează în Cartea Funciară nr.33655 municipiul Târgu Secuiesc.

Accesul în zona studiată este posibil de pe un drum local, nemodernizat. In zonele apropiate, gradul de ocupare este relativ scăzut, sub 30 %, cu gospodării cu constructii parter, parter + mansarda.

  Bilant teritorial existent

Specificatie

mp

%

suprafata totala reglementata

2793

100,00

suprafata ocupata de constructii

0

0,00

suprafata ocupata de circulatii carosabile

0

0,00

suprafata ocupata de circulații pietonale

0

0,00

suprafata ocupata de echipare edilitara

0

0,00

suprafata ocupata de vegetație agricole

2793

100,00

Suprafață ocupată de curți și grădină

0,00

0,00

suprafata totala ocupata

2793

100,00

procent de ocupare a terenului P.O.T.existent

0,00

 

coeficient de utilizare a terenului C.U.T.existent

0,00

 

POT exist.=30%                 CUT exist.=0,6       

Echiparea edilitară : Stadiul echipării edilitare a zonei, în corelare cu infrastructura localității ( debite și rețele de distribuție apă potabilă, rețele de canalizare, rețele de transport energie electrica, rețele de telecomunicație, surse de alimentare cu căldura, posibilitati de alimentare cu gaze naturale )

In zona studiata exista retea de distributie a energiei electrice. Nu este posibil racordul la sistem centralizat de alimentare cu apa si canalizare menajera in momentul de fata.

Echiparea technico-edilitara

Alimentare cu apa : Alimentarea cu apa se va realiza din puț săpat pe amplasament, prevăzut cu sistem de pompare și stocare, tratare și igienizare a apei. Apa va fi condusa la punctele de consum prin branșamente la conductă de alimentare.

Canalizare menajera : Apele uzate menajere se vor conduce prin rețea de canalizare menajeră subterana spre un bazin vidanjabil impermeabilizat, etansat, fără emisia efluentului în sol, care se va vidanja periodic prin grija beneficiarului.

Canalizare pluviala : Apele meteorice și de suprafata se vor colecta si conduce prin rigole deschise de-a lungul laturii de sud-est a terenului si se vor conduce spre rigola situata de-a lungul drumului local si spre spatiile verzi.

Alimentare cu energie electrica : Pentru asigurarea alimentarii cu energie electrica necesara circuitelor de iluminat si prize, se va realiza racordul la reteaua existenta în imediata vecinatate.

Alimentarea cu gaze naturale: Nu exista retele de medie presiune, de alimentare cu gaze naturale in zona

Gospodarie comunala : Incinta de locuinta va rezolva in mod corespunzator colectarea si depozitarea temporara a deseurilor menajere. Acestea se vor colecta conteinerizat si se vor depozita apoi in depozitele agrementate din zona. Materialele refolosibile, PET-uri, textile, metal, sticla, se vor colecta separat si se vor preda la unitati specializate de colectare.

Realizarea de spatii verzi : In interiorul incintei se vor realiza spatii verzi amenajate cu rol estetic si simbolic. Se propune amenajarea scuarului cu covoare de flori compacte, plantarea unui brau de buxus compact fasonat si a unui arbore simbolic dar in acelasi tip cu vegetatia contrastanta cu culoarea bustului ( bronz ).

Protejarea bunurilor de patrimoniu, prin instituirea de zone protejate : bunurile de patrimoniu aflate pe teritoriul orasului Covasna vor fi protejate prin corecta exploatare si utilizare a ansamblului propus, prin asigurarea unei functionari corecte a obiectivelor si dotarilor si prin respectarea prevederilor PUZ.

Refacerea peisagistica si reabilitarea urbana :

Proiectul insusi se refera la o reabilitare urbana. Se va avea in vedere refacerea cadrului dupa terminarea lucrarilor de constructii in mod cat mai apropiat de starea initiala a sitului. In acest fel, interventia va fi cat mai putin agresanta pentru mediu si se va inscrie in mod firesc si armonios in cadrul natural existent, in plus, va imbogati valorile peisajului urban.

Valorificarea potentialului turistic si balnear : proiectul propus nu are valente balneare. 

Locuri de parcare : nu este cazul

Modernizarea circulației

Parcela studiata nu are acces direct la drum national, drum judetean sau drum comunal. Accesul se va realiza de pe un drum existent de exploatare agricola, propus pentru modernizare.

Sistematizarea verticală Nu sunt necesare lucrări ample de sistematizare verticală

Regimul maxim de înălţime pentru construcţiile propuse va fi de: P+Mansardă

BILANT TERITORIAL - situatia propusa

Specificatie

mp

%

suprafata totala reglementata, din care :

2793

100,00

suprafata ocupata de constructii

970

34,72

suprafata ocupata de circulații pietonale

149

5,33

suprafata ocupata de circulații carosabile

200

7,17

Suprafata ocupata de echipare edilitara

200

7,17

Suprafata ocupata de spații verzi publice

143

5,12

suprafata ocupata de curte și grădină/livada

1131

40,49

Suprafata ocupata de edificabil

1496

53,56

procent maxim de ocupare a terenului P.O.T.

35 %

Coeficient maxim de utilizare a terenului C.U.T.

0,70

 

b) gradul în care planul sau programul influenţează alte planuri şi programe, inclusiv pe cele în care se integrează sau care derivă din ele:

Proiectul insusi se refera la o reabilitare urbana. Se va avea in vedere refacerea cadrului dupa terminarea lucrarilor de constructii in mod cat mai apropiat de starea initiala a sitului. In acest fel, interventia va fi cat mai putin agresanta pentru mediu si se va inscrie in mod firesc si armonios in cadrul natural existent, in plus, va imbogati valorile peisajului urban.

Prevederi ale Cetificatului de Urbanism:

- regimul juridic: teren extravilan în  prorietatea privată

- regimul economic: Terenul are suprafața de 2793 m2 , categoria de folosință arabil

c) relevanţa planului sau programului pentru integrarea consideraţiilor de mediu, mai ales din perspectiva promovării dezvoltării durabile:

Orice interventie umana in cadrul natural este datoare sa aiba in vedere prezervarea conditiilor de integritate si nealterare a factorilor de mediu. In acest sens beneficiarul va intreprinde toate masurile pentru asigurarea unei functionalitati nepoluante a investitiei, prin tehnologiile si materialele de constructii utilizate, prin modul de exploatare a constructiilor si spatiilor exterioare. Cadrul natural va fi refacut dupa terminarea lucrarilor de constructii si adus la starea initiala.

Constructiile principale vor fi orientate tinand cont de punctele cardinale si de configuratia terenului pentru asigurarea une insoriri maxime si a unei expuneri eficiente spre imaginile naturale cele mai frumoase ( panorama nord, sud si est )

d) problemele de mediu relevante pentru plan sau program:

Terenul este in siguranta fata de hazardul de inundare si de alunecari de teren. Amplasamentul se incadreaza din punct de vedere seismic in zona „D”.

e) relevanţa planului sau programului pentru implementarea legislaţiei naţionale şi comunitare de mediu: Nu este cazul.

2. Caracteristicile efectelor şi ale zonei posibil a fi afectate cu privire, în special, la:

a) probabilitatea, durata, frecvenţa şi reversibilitatea efectelor: efecte nesemnificativ, și reversibil.

b) natura cumulativă a efectelor: Nu este cazul

c) natura transfrontieră a efectelor: Nu este cazul.

d) riscul pentru sănătatea umană sau pentru mediu (de exemplu, datorită accidentelor): Construcțiile prevăzute vor respecta reglementările propuse prin plan.

e) mărimea şi spaţialitatea efectelor (zona geografică şi mărimea populaţiei potenţial afectate):

Terenul are suprafață totală de 2793 mp și se află în extravilanul localității, nr. cad 33655, Târgu Secuiesc sat Lunga. Categoria de folosință actuală a terenului este arabil cf. CU nr. 167 din 20.12.2023 emis de către Primăria Municipiului Târgu Secuiesc

f) valoarea şi vulnerabilitatea arealului posibil a fi afectat, date de:

(i) caracteristicile naturale speciale sau patrimoniul cultural: nu este cazul

(ii) depăşirea standardelor sau a valorilor limită de calitate a mediului: Atât în faza de construcție, cât și în faza de funcționare a obiectivelor propuse se vor respecta standardele și normativele în vigoare.

(iii) folosirea terenului în mod intensiv: Prin grija beneficiarilor se va asigura o bună gospodărire și folosire a incintei.

g) efectele asupra zonelor sau peisajelor care au un statut de protejare recunoscut pe plan naţional, comunitar sau internaţional: planul în sine nu are un efect asupra acestor zone.

Obligațiile titularului:

  • Solicitarea şi obținerea tuturor avizelor la faza PUZ indicate în Certificatul de Urbanism nr. 167 din 20.12.2023 emis de către Primăria Municipiului Târgu Secuiesc, precum şi respectarea tuturor condiţiilor impuse prin acestea;
  • Conform procesului-verbal nr. 3 din data 26.01.2024, încheiat în urma  ședinței CSC s-a stabilit: -

         Emiterea decizia etapei de încadrare fără SEA, DJC –nu necesită aviz                        

  • Respectarea legislației de mediu în vigoare.
  • Să respecte în integralitate prevederile următoarelor acte normative:
    • O.U.G. 195/2005 (*actualizată*) privind protecția mediului;
    • O.U.G. nr. 57/2007 (*actualizată*) privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice;
    • Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
    • Legii Apelor 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare;
    • OUG nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor aprobată cu completări și modificări prin Legea nr. 17/2023;
    • Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 119 din 04.02.2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei;
    • se vor respecta prevederile HG nr. 188 / 2002, modificată prin HG 352 / 2005, privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate;
    • Legea nr. 47/2012 pentru modificarea și completarea Legii nr. 24/2007, privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților.
  • În perioada de execuţie a lucrărilor se va pune accent pe: limitarea la minim a suprafeţelor ocupate de organizările de şantier, utilizarea unor tehnologii noi performante din punct de vedere a mediului (instalaţii de reţinere a poluanţilor la sursă), diminuarea emisiilor de praf, zgomot şi vibraţii; Nu se vor folosi materiale poluante, periculoase și nocive;

Informarea și participarea publicului la procedura de evaluare de mediu/procedura de evaluare adecvată:

- Anunţurile privind inițierea PUZ, publicate în Mesagerul de Covasna în data de  16.01.2024 și 17.01.2024;

- Convocatorul transmis către membrii CSC;

- Procesul verbal al şedinţei CSC nr. 3/26.01.2024;

- Anunț public privind decizia etapei de încadrare și proiectul deciziei afișat pe site-ul APM Covasna (http://apmcv.anpm.ro) din data de 26.01.2024;

- Anunțul titularului publicat în ........................... în data de .........2024, referitor decizia de încadrare PUZ;

Autoritatea competentă pentru protecţia mediului a asigurat şi garantat accesul liber la informaţie a publicului şi participarea acestuia la luarea deciziei în activitatea de definitivare şi avizare din punct de vedere al protecţiei mediului a planului. Documentaţia a fost accesibilă publicului la sediul APM Covasna pe durata derulării procedurii.

 

Avizul de mediu nu ţine loc de autorizaţie de construire, nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii. Titularul are obligaţia de a supune acest plan procedurii de adoptare numai în forma avizată de autoritatea competentă de mediu – APM Covasna.

Răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia APM Covasna şi a publicului revine titularului planului, iar răspunderea pentru corectitudinea studiilor şi evaluărilor revine autorilor acestora, conform art. 21 din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.

În cazul în care planul suferă modificări sau este revizuit, titularul este obligat să notifice în scris Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna.

Prezentul aviz este valabil de la data emiterii, pe toată perioada de valabilitate a planului, dacă nu intervin modificări ale acestuia. Nerespectarea condiţiilor prezentului aviz constituie contravenţie şi se pedepseşte conform prevederilor legale în vigoare.

Prezentei decizii i se aplică prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 cu modificările și completările ulterioare.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Ing. NEAGU Gheorghe

 

 

 

 

Şef Serviciu Avize, Acorduri, Autorizații,                                                    Întocmit,

Ing. SIMINICEANU Gabriel Nicolae                                                    Ing. Olah-Badi Melinda