LISTA ACHIZITII

Comunicat de presa „Salveaza Delta! Scrie viitorul!” Proiect finatat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania

descarca comunicat

COMUNICAT DE PRESA

 

 

 Societatea Ornitologica Romana –Sucursala Covasna “FALCO TINNUNCULUS” si Cercul de Ornitologie “MUGURAR” al Palatului Copiilor din mun.Sf.Gheorghe implementeaza in parteneriat proiectul “Salveaza Delta! Scrie viitorul!”.

Acest proiect este finantat de catre Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, in urma selectiei nationale din cadrul segmentului-Spatii verzi.Arii naturale protejate.

Proiectul va avea lansarea oficiala maine, 08.05.2013, in Sala Mica a Palatului Copiilor din mun. Sf.Gheorghe.

 

 Descrierea proiectului

 

             Scopul concret al proiectului

Promovarea importantei abordarii unei atitudini civice comune, unitare, in scopul conservarii si mentinerii biodiversitatii, prin organizarea zilei Biodiversitatii in scoli, a unui concurs interşcolar cu tematică de ornitologie şi  mediu, cu participarea elevilor din judetele Covasna, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Alba, Călăraşi, Maramureş, Tulcea, a unei tabere de educatie ecologica tip Junior Ranger in Delta Dunarii şi definirea unei reţele de voluntari menită a extinde conştientizarea publică asupra pericolelor antropice la care este supusă biodiversitatea.

 

 

          Justificarea proiectului

          In fiecare an, in data de 22 mai, se celebreaza la nivel mondial Ziua Diversitatii Biologice, in concordanta cu hotararea Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite  care, la 20 decembrie 2000, a proclamat data adoptarii Conventiei pentru Diversitate Biologica– 22 mai. Acesta zi este mai putin cunoscuta si mediatizata in randul populatiei.

Intrucat prin proiect ne propunem educarea tinerei generatii intr-un spirit mult mai sensibil fata de problemele mediului inconjurator, vom directiona activitatile din acest proiect catre tanara generatie. Tinerii, in procesul instructiv-educativ beneficiaza de o mare cantitate de elemente teoretice si foarte putine practice. De aceea consideram necesara abordarea  unor activitati practice de mai multe zile pe teren, prin organizarea de activitati de educatie nonformala, pentru sensibilizarea tinerilor si sublinierea importantei abordarii comune a elementului biodiversitate.

Alt aspect care justifica demersul nostru consta in faptul ca judetul Covasna, desi dispune de arii protejate acestea nu beneficiaza inca de planuri de management si custozi specializati care ar putea sa le puna in valoare elementele caracteristice in legatura cu dezvoltarea durabila a comunitatii din aria protejata. Administratia Biosferei Delta Dunarii beneficiaza in schimb de un astfel de model pe care incearca sa-l implementeze si pentru care a obtinut rezultate vizibile. Prin acest transfer de cunostinte si practici vom sensibiliza generatia tanara sa se implice in proiecte de protejare a biodiversitatii si dezvoltare durabila, conform modelelor.

 

 Ne propunem:

- Sa organizam Ziua Diversitatii Biologice prin prezentarea importantei conservarii biodiversitatii pentru noi si pentru generatiile viitoare. In aceasta zi vom prezenta, in 7 scoli pentru minim 700 de elevi din judetele Covasna ,Brasov, Maramures, Bistrita-Nasaud, Calarasi, Alba si Tulcea, importanta si rolul biodiversitatii in mentinerea unui cadru natural sanatos.Prezentarile vor fi realizate in colaborare cu profesorii de profil din scolile respective impreuna cu un specialist din cadrul Agentiilor de Protectia Mediului din judetele amintite (compartimentul Arii protejate).

 

- Organizarea împreună cu copiii de la cercul de ornitologie al Palatului Copiilor Sf. Gheorghe a unui stand în parcul oraşului Sf. Gheorghe, cu ateliere interactive, cu ocazia “Zilei Internaţionale a Copilului 1 iunie”, menit a atrage cât mai mulţi copii, parinti, bunici, cadre didactice, în activităţi de cunoaştere a păsărilor şi a mediului, precum şi promovarea pe o scară cât mai largă a importanţei protejarii mediului si biodiversităţii.

 

- Organizarea unui Concurs Regional de Ornitologie si educatie ecologica “CIP-CIP- Cunoaşte Iubeşte Protejează”, avand in desfasurarea lui trei etape  (1 proiect de salvare a unei specii vulnerabile din zona de provenienta a participantilor (Covasna, Brasov, Maramures, Bistrita-Nasaud, Calarasi. Alba si Tulcea), -prezentare Power Point; 2.Test de cunoştiinţe teoretice cu privire la păsări şi habitatele lor;3. Probă practică de recunoaştere a speciilor de păsări din aria protejată Dumbrăviţa BV.;)

 

-Organizarea unei tabere de educatie ecologica de tip Junior Young Ranger, in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, in localitatile Maliuc (5 zile) si Vadu (5 zile).  La tabara vor participa  20 de copii selectionati in cadrul concursului de ornitologie S-au ales aceste localitati deoarece sunt propice pentru observarea habitatelor (umede, stepice si costiere), pasarilor (deltaice, stepice si costiere) ce vor fii in migratia de toamna in perioada taberei. Prin specialistii participanti la tabara de tip Young Ranger (ornitologi, mamologi, botanisti etc) tinerii isi vor forma abilitati de cunoasterea naturii, vor constientiza prolemele de mediu, vor deveni mai interesati pentru a participa la activitati de voluntariat in domeniul protectiei mediului .

 

-Definirea unei reţele de voluntari menită a extinde conştientizarea publică asupra pericolelor antropice la care este supusă biodiversitatea prin promovarea şi implicarea în campania iniţiată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării “Vreau să trăiesc! Ajută-măwww.ddbra.ro/media/Proiect_Vreausatraiesc _ajuta-ma.pdf

 

-Organizarea la 1 septembrie, ziua Deltei Dunarii, a unei proiecţii de film cu intrare liberă (.-Proiecţia filmului „Delta Dunării un paradis aproape pierdut”), cu invitarea autorităţilor locale, cadrelor didactice şi elevilor din unitaţile de învăţământ, mass-media şi publicului larg. În antreul Casei de Cultura municipale Konya Adam  vor fii expuse fotografii ce surprind atât frumuseţea şi biodiversitatea Rezervaţiei Biosferei Delta  Dunării cât şi activităţi din cadrul proiectului.  

     Rezultate aşteptate

-                      Minim 700 de copii informati despre Ziua Biodiversitatii

-          minim 200 de copii, părinţi, cadre didactice si autoritati locale implicate în proiectele de salvare a unor specii de păsări din aria de provenientă în vederea participării la  concursul de ornitologie si protectia mediului CIP-CIP Cunoaste Iubeste Protejează cat si a implicarii ulterioare in campania initiata online de ARBDD

-          7 scoli implicate din 7 judete

-          minim 250 de copii, părinţi, bunici şi cadre didactice implicate activ in actiuni de cunoastere şi explorare a mediului,  într-un cadru nonformal, prin organizarea standului in parcul central al municipiului Sfantu Gheorghe cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului 

-          28 de copii şi 7 cadre didactice participante la concursul de ornitologie si protecţia naturii CIP-CIP

-          Realizarea unei tabere tip Young Ranger cu 20 de copii participanti, elevi care se vor intoarce in comunitate cu noi idei si dorinta de a se implica in proiecte de protejare a biodiversitatii.

-          Implicarea a 23 institutii in proiect (Inspectoratul Scolar Judetean Covasna, Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea, Inspectoratul Scolar Judetean Brasov, Inspectoratul Scolar Judetean Alba, Inspectoratul Scolar Judetean Calarasi,Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures,  Rezervatia Biosferei Delta  Dunarii, APM Covasna,APM Brasov, APM Tulcea, APM Alba, APM Calarasi, APM Bistrita Nasaud, APM Maramures, Institutul de Cercetari Eco Muzeale Tulcea, Muzeul Carpatilor Rasariteni, Palatul Copiilor din mun.Sf.Gheorghe, Casa de Cultura „Konya Adam” din Sf.Gheorghe, DORIPESCO BV, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret-Covasna, SMURD Sibiu.).

Partener media: Covasnamedia/Observatorul de Covasna.

-          Implicarea a minim 20 tineri si 7 scoli impreuna cu cercurile de ecoturism existente, în definirea unei reţele de voluntari menită a extinde conştientizarea publică asupra pericolelor antropice la care este supusă biodiversitatea prin promovarea şi implicarea în campania iniţiată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării “Vreau să trăiesc! Ajută-măwww.ddbra.ro/media/Proiect_Vreausatraiesc _ajuta-ma.pdf

-          cel puţin 100 de participanti la proiectia filmului „Delta Dunării – un paradis aproape pierdut ”, realizat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, si care surprinde si activitati ale taberei Young Junior Ranger editia 2012

Prin specialistii participanti la tabara de tip Young Ranger tinerii isi vor forma abilitati de cunoastere a naturii, vor constientiza problemele de mediu, vor deveni mai interesati pentru a participa la activitati de voluntariat in domeniul protectiei mediului.

    Viabilitatea şi continuarea proiectului

      Proiectul va continua cu functionarea grupului de Young Ranger care va fi capabil sa constientizeze problemele de mediu si va influenta comunitatea in directia luarii unor decizii favorabile protectiei mediului. Totodata, dorim ca la sfarsitul taberei sa definitivam posibilitatea unui parteneriat intre scolile implicate, urmand ca sa initiem si organizam infiintarea unor Cluburi de Ornitologie si       Educatie Ecologica cat si conectarea acestora la o retea de tip net-working,inter-regionala, cu scopul bine definit de a facilita transferul de informatie, incurajarea implicarii tinerilor intr-o forma interactiv-participativa in viata comunitatii, atingand prin acest aspect o alta coordonata fundamentala si anume promovarea unei „cetatenii europene active” .

       In cadrul acestui concept, promovarea si sprijinirea unor initiative comunitare este o prioritate, iar implicarea acestor tineri, uniti de acelasi scop, protectia mediului si dragostea pentru pasari, poate fii o solutie viabila la marile intrebari legate de raportul tanara generatie/viitor durabil. Proiectul este viabil, implica tineri interesati de ceea ce fac, intr-o maniera noua, utilizand internet-ul ca modalitate de expresie (ex.reteaua de tip net-working ce va fii creata), specific varstei. Pe de alta parte, implicand aceasta coordonata de educatie ecologica non-formala credem ca trezim interesul si altor tineri dornici de a fi activi in acest domeniu.

       Rezultatele proiectului credem ca vor fi benefice si astfel posibilitatea de a gasi resurse financiare pentru continuarea acestui program pilot de parteneriat sa creasca semnificativ. Totodata, sprijinirea implementarii acestui proiect, va constituii un element hotarator, caci dorim ca acest concurs inovator de ornitologie si educatie ecologica sa devina o traditie, sa aiba acoperire nationala, iar acest exemplu va motiva comunitatile locale de a se implica, va fii acel „start-up motivational” care va conduce fara doar si poate la intarirea aspectului privitor la sustenabilitatea si continuarea  proiectului . Suntem indreptatiti a afirma aceasta, intrucat in urma derularii proiectului „Delta Dunarii ne priveste pe toti! Ne implicam impreuna!”, tinerii participanti s-au decis singuri sa infiinteze acest cerc de ornitologie la Sf.Gheorghe, au realizat ca in ciuda faptului ca provin din regiuni diferite, ii uneste o dragoste si un scop comun(viitor durabil) si ca impreuna, mizand pe specificul fiecaruia ca pe un atu, au sanse mult mai mari de reusita, decat prin actiuni si voci izolate.

      De aceea afirmam cu tarie ca acest proiect este sustenabil, ca sprijinirea lui va coincide cu dorinta tuturor de a promova o tanara generatie responsabila, constienta si careia a-i oferii asemenea oportunitati se transforma in sansa noastra de a avea un viitor durabil.   Nu in ultimul rand,proiectul va crea abilitati, cunostinte si aptitudini formand , pe langa viitorii specialisti, caractere interesate de cunoasterea,conservarea si protejarea mediului inconjurator.

 

 

                                                                

                                                              

                                                                     Coordonator proiect

                                                                Prep.univ.drd. Anamaria Lazar

                                                                  Societatea Ornitologica Romana

                                                          Sucursala Covasna “Falco Tinnunculus”

 

 

 


Water CoRe – Finantat prin programul INTERREG IV C

 

Proiect  „WaterCore – WATER scarcity and droughts – Co-ordinated activities in European Regions”

Finantat prin programul INTERREG IV C

Parteneri:

  1. Ministerul Mediului, Energiei, Agriculturii si Protectiei Consumatorului din Hessen, Germania (Lider proiect)
  2. Ministerul Mediului si Padurilor din Romania
  3. Administratia Nationala de Meteorologie din Romania     
  4. Agentia pentru Protectia Mediului Covasna, Romania
  5. Ministerul Mediului si Apelor din Ungaria
  6. Agentia pentru Mediu si Geologie Hessen, Germania
  7. Ministerul Mediului, Guvernul Aragon, Spania
  8. Institutul pentru Apa, Zaragoza, Spania
  9. Agentia de Mediu din Emilia-Romagna – Hydro-Meteo-Climate Service, Italia
  10. Directia Generala pentru Mediu, Sol, si Protectie Costiera din Emilia-Romagna, Italia
  11. Directoratul pentru Protectia Mediului si Managementul Apelor din Districtul Tisza, Ungaria
  12. Regional Environmental Centre for Central and Eastern Europe, Ungaria (REC)
  13. Provincia North-Brabant, Olanda
  14. Consiliul General Herault, Franta

Buget total proiect: 2,547,859.04€

Perioada de derulare: IANUARIE 2010 – APRILIE 2013 (40 luni)

Repartizarea bugetului pentru partenerii din Romania

 

Buget total (Euro)

Contributie FEDR

(Euro)

Co-finantare

(Euro)

Responsabil proiect

Ministerul Mediului şi Pădurilor

159,029.29

135,174.89

23,854.40

Marie-Jeanne Adler

Director Managementul Situaţiilor de Urgenţă

Administraţia Naţională de Meteorologie

148,794.26

126,475.12

22,310.14

Dr. Elena Mateescu

Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna

109,228.19

92,843.96

16,384.23

Ing. Ileana Luminiţa Cornea

Obiectivele generale ale proiectului:

- ridicarea gradului de conştientizare privind riscul diminuării resurselor de apă, apariţia fenomenului de    secetă şi a schimbărilor climatice;

- valorificarea expertizei in domeniu şi crearea de instrumente, mecanisme şi know – how pentru diseminarea şi implementarea acestora la nivelul tarilor partenere;

- acţiuni coordonate la nivel regional pentru implementarea politicilor de gestionare a cerintelor de apa si utilizarea durabila a apei

Obiectivele Agentiei pentru Protectia Mediului Covasna:

  1. Dobândirea de experienţă în implementarea şi managementul proiectelor
  2. Îmbunătăţirea cunoştinţelor personalului din cadrul Serviciului de Autorizare şi Controlul Conformării şi Compartimentului Relaţii Publice, Comunicare, Planuri, Proiecte prin schimb de experienţă cu specialişti din instituţii similare din ţările partenere în proiect
  3. Revizuirea Planului Local de Acţiune pentru Mediu în care vor fi integrate măsuri şi acţiuni pentru prevenirea şi diminuarea riscului la secetă, măsuri de combatere a schimbărilor climatice utilizându-se manualele de bune practici elaborate în cadrul proiectului
  4. Creşterea gradului de informare şi conştientizare a populaţiei din judeţul Covasna în legătură cu necesitatea adoptării celor mai bune modalităţi şi tehnologii disponibile pentru economisirea apei, pentru combaterea fenomenului de secetă şi a schimbărilor climatice. Grupurile ţintă vizate sunt: specialişti din cadrul autorităţilor de mediu şi de gospodărire a apelor, din cadrul operatorilor locali şi regionali de gospodărire a apelor, companii private, ONG-uri, reprezentanţi ai birourilor de urbanism din cadrul administraţiei locale şi judeţene.
  5. Diseminarea rezultatelor proiectului celorlalte agenţii de mediu din ţară

Acţiuni:

  • Management si coordonare locală a proiectului
  • Comunicare si diseminare acţiuni, rezultate (pagina web www.watercore.eu )
  • Schimb de experienta in vederea identificarii de bune practici în 4 domenii specifice:

1. Managementul cerinţei de apă - strategii de gestionare durabila a apei

2. Gestionarea perioadelor de seceta si reducerea efectelor acesteia

3. Adapatarea la efectele schimbărilor climatice

4. Întărirea participării publice şi creşterea gradului de conştientizare

  • Întocmire Ghid de Bune Practici în cele 4 domenii specifice
  • Crearea unei platforme digitale pentru schimb de experienţă
  • Organizare de training in sistem e-learning pentru specialisti din autoritatile de mediu, apa, companii, ONG-uri (http://www.inmh.ro/WaterCoRe/ )
  • Întocmire Plan de Acţiune Regional

 



WATER CoRe - Workshop Bradut - Poze


Greenweek 2012 satellite event

Greenweek 2012 satellite event


Seminar “Gestionarea Durabilă a Apei”

 

 

 

 

                                                                Seminar “Gestionarea Durabilă a Apei”

 

 

 

 

 

În perioada 12-14 Iunie 2012, APM Covasna a organizat un eveniment dedicat problemelor legate de gestionarea apei şi schimbări climatice, în cadrul proiectului European „Water CoRe – Deficitul de apă şi seceta; acţiuni coordonate în regiunile Europene” finanţat prin programul INTERREG IV C. Evenimentul a a vut loc în oraşul Covasna şi a inclus un seminar adresat organizaţiilor şi autorităţilor locale, o sesiune de instruire adresată partenerilor români şi străini ai proiectului şi o vizită de studiu. Seminarul “Gestionarea Durabilă a Apei” a fost etichetat de către Direcţia Generală pentru mediu a Comisiei Europene drept eveniment satelit GREENWEEK 2012, fiind promovat şi la Bruxelles în perioada 22 – 25 Mai 2012, în cadrul Conferinţei „Săptămâna Verde 2012”.

Scopul evenimentului a fost diseminarea rezultatelor proiectului în judeţul Covasna şi a gradului de conştientizare a cetăţenilor în scopul utilizării apei în mod durabil. Numărul ridicat al participanţilor (peste 70 de persoane) şi feedback-ul obţinut din partea partenerilor străini ai proiectului au arătat că evenimentul a avut succesul dorit. Participanţii la eveniment au fost în principal experţi în domenii de interes legate de managementul apei dar şi din domenii precum educaţia şi agricultura.

Seminarul “Gestionarea Durabilă a Apei” a constituit, pentru factorii interesaţi din judeţul nostru, o oportunitate de a intra în contact cu experţi din ţări ale Uniunii Europene şi un prilej pentru schimb de experienţă şi stabilire de contacte pentru viitoare colaborări sau iniţiere de proiecte Europene.

A doua zi a evenimentului a fost adresată numai partenerilor de proiect şi dedicată elaborării a 7 module de e-learning, pentru o platformă educaţională electronică de care vor beneficia toţi cei interesaţi de domeniul apei, schimbărilor climatice, comunicare şi participare publică, fiind concepute şi disponibile în mai multe limbi, astfel încât să acopere un public cât mai larg.

Vizita de studiu, la care au participat experţi în domeniul apei din Italia, Spania, Olanda, Ungaria, Franţa, Germania şi România, s-a făcut la Rezervaţia Mestecănişul Reci, pe terenurile agricole din judeţ unde au fost prezentate probleme legate de irigaţii, la Consiliul Judeţean Covasna unde au fost prezentate proiectele de mediu din judeţ şi la  lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohos unde, oaspeţii străini au avut prilejul să vină în contact cu biodiversitatea specifică zonei in clusiv cu un exemplar de Urs Brun.


ORIENTGATE/ SEE/C/0001/2.2/X

                                                        

 

Proiect: ORIENTGATE/SEE/C/0001/2.2/X– „A structured network for integration of climate knowledge into policy and territorial planning”

 

Pagina web a proiectului: link

Descărcări  materiale ale proiectului: 

                                                                                       - broşură

Scurtă descriere

Lider proiect: CMCC – Centrul Euro-Meditarenean pentru Schimbări Climatice, din Puglia, Italia

Parteneri: 34 de instituţii din 6 ţări membre UE şi 7 ţări non UE

Proiectul se incadrează in obiectivele Programului de Cooperare Teritoriala pentru Sud-Estul Europei: ToR: Climate Change adaptation: assessing vulnerabilities and risks and translating them to implementation actions at the regional and local levels.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 30 de luni, începând cu 01.07.2012 până în 31.12.2014 cu cofinanţare din Fondul European de Dezvoltare  Regională în procent de 85% din valoarea totală a proiectului.

Buget total proiect: 4,777,800.01 Euro

Angajarea APM Covasna la bugetul total al proiectului este de 90.000  €.

Obiectivul proiectului este de a crea un parteneriat durabil între entităţile care produc şi aplică cunoştinţe şi studii experimentale pentru a coordona efortul pentru adaptarea la schimbările climatice a ţărilor din SE Europei.

Activităţile proiectului sunt divizate în 8 pachete de lucru din care APM Covasna va participa la activităţile următoarelor pachete:

- WP 1 Management de proiect

-  WP2 - Activităţi de diseminare şi comunicare

-  WP4 - Centru Tematic pentru Silvicultură şi Agricultură. În acest grup de lucru APM Covasna colaborează cu Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru realizarea unui studiu pilot pentru identificarea măsurilor de adaptare la schimbări climatice în sectorul agricol, judeţul Covasna fiind luat ca zonă de cercetare.

- WP7 – Planificare regională şi dezvoltare teritorială. Acest pachet de lucru vizează elaborarea unor linii directoare pentru modul de urmărire a aplicării planurilor de adaptare la schimbările climatice în zonele din SEE. Se doreşte identificarea unei metodologii flexibile de evaluare a vulnerabilităţilor şi riscurilor climatice în cadrul unor teritorii, pentru integrarea unei astfel de evaluări în planificarea regională şi identificarea legăturilor cu planurile sectoriale şi locale. Utilizarea indicatorilor de vulnerabilitate va fi flexibilă, în funcţie de datele disponibile şi de bugetul pentru estimări specifice sectoriale sau regionale şi pentru nevoile locale.

Principalele rezultate preconizateale proiectului: baze de date, publicaţii, materiale pentru instruire, ghiduri şi evenimente pentru diseminarea informaţiilor Tematica instruirilor va fi în domeniul schimbărilor climatice şi vulnerabilităţilor. De asemenea vor fi organizate workshop-uri cu tematica: Opţiuni şi oportunităţi de adaptare – schimbări tehnologice, schimbări comportamentale şi managementul riscului.

Lansarea oficială a proiectului a avut loc în 17-18 Septembrie 2012,  printr-un eveniment organizat de Centrul Regional de Mediu pentru ţările din Sud Estul Europei (REC) în Szentendre, Ungaria.

Activităţile prevăzute în proiect se află în faza de debut.

 
Manager proiect,

ing. Ileana Luminiţa Cornea
Tel: +40 722 400 457, +40 267 323 701
Fax: +40 267 324 181
e-mail: luminita@apmcv.anpm.ro

 

22 Ianuarie 2013 - Sedintă de lucru a Comitetului Stiintific în Viena, Austria

Au participat 25 de persoane, din cadrul partenerilor proiectului.

Au fost discutate următoarele subiecte:

-      Dezvoltarea web-site-ului proiectului si modul de comunicare

-      Parteneri care s-au retras din proiect

-      Previziuni financiare si modul de îndeplinire a parametrilor financiari ai proiectului

-      Lansarea instrumentului de management online Progeta, pentru monitorizarea proiectului

-      Rezultate asteptate ale proiectului

 

Martie-Aprilie-Mai-Iunie 2013 - Întâlniri de lucru cu Administraţia Naţională de Meteorologie Bucuresti (ANM)

Au avut loc mai multe întâlniri cu partenerul român în proiect, ANM, care este si coordonatorul Studiului Pilot nr. 2 ”Măsuri de adaptare la schimbările climatice pentru agricultura din România” care va fi realizat în colaborare cu APM Covasna. Au fost stabilite planul de activităti pentru efectuarea studiului pilot, sarcinile fiecărei echipe si s-au stabilit modalităti de promovare a activitătilor proiectului.

 

Aprilie-August 2013

Culegerea de informaţii privind starea actuală a legislaţiei locale, regionale şi naţionale în privinţa adaptării şi reducerii efectelor schimbărilor climatice, în vederea întocmirii “Raportului privind starea actuală privind politicile şi planurile de acţiune (Report on the state of the art in term of policies and plans)”. Activitatea de elaborare a acestui raport a fost coordonată de către Institutul de Metodologie pentru Analiză Ambientală din Italia, partener în proiectul OrientGate. În raport este inventariată situaţia existentă la nivelul fiecărui stat din Sud Estul Europei în privinţa politicilor de diminuare şi combatere a efectelor schimbărilor climatice.

Analiza legislaţiei actuale locale, regionale şi naţionale privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice în vederea întocmirii “Raportului privind legăturile intersectoriale şi posibilul mix de măsuri”.  Institutul de Metodologie pentru Analiză Ambientală din Italia a coordonat şi activitatea de elaborare a acestui raport: "Report on cross sectoral links and possible mix of measures" care reprezintă analiza privind legăturile intersectoriale la nivelul legislaţiei şi a planurilor de acţiune din statele SEE şi propune un complex de măsuri (rezultat din experienţele statelor participante în proiect), pentru o acţiune unitară, dar în acelaşi timp specifică, a statelor din SEE pentru diminuarea şi atenuarea efectelor produse de schimbările climatice.

Report on the state of the art in term of policies and plans 

Report on cross sectoral links and possible mix of measures

 

Aprilie 2013

Elaborarea de către partenerii proiectului, sub coordonarea Institutului Naţional de Hidro-Meteorologie al Republicii Serbia, a unei lucrări care prezintă setul de indicatori meteo-climatici care sunt în uz la ora actuală şi a fost propus un set unitar de indicatori meteo-climatici spre a fi folositi la nivelul statelor din SEE.

 MAPS OF CURRENTLY USED INDICATORS 

PROPOSED SET OF INDICATORS

30 Aprilie 2013 - Eveniment de prezentare a proiectului ORIENTGATE în Sf. Gheorghe, jud. Covasna

În Municipiul Sfântu Gheorghe a avut loc un eveniment de prezentare a proiectului OrientGate, cu participarea partenerilor români din proiect (ANM Bucuresti si APM Covasna), precum si a numerosi reprezentanti ai primăriei municipiului, ai primăriilor din localităţile din judeţ şi a altor autorităti locale precum si din mediul universitar şi economic din zonă.

 

24 Mai 2013 - Eveniment de prezentare a proiectului OrientGate  – Caracal, jud. Olt

Similar cu evenimentul din Sfântu Gheorghe, la Primăria Municipiului Caracal a avut loc un eveniment de prezentare a proiectului OrientGate, cu participarea celor 2 parteneri români precum si a numerosi factori interesaţi locali. Zona Caracal împreună cu zona Covasna sunt zonele de interes pentru Studiu pilot  nr. 2 ”Măsuri de adaptare la schimbările climatice pentru agricultura din România”.

 

19 Iunie 2013 - Sedinta Anuală a Programului SEE, Bucuresti, România

Coordonatorul proiectului Orientgate a participat la această sedinta anuală desfăşurată sub titlul "Rezultatele SEE în persectiva viitoarei perioade de programare". Evenimentul s-a concentrat pe analiza legaturilor dintre actuala şi viitoarea perioadă de programare în Sud Estul Europei, urmărind în acelaşi timp şi valorificarea rezultatelor obţinute de proiectele aprobate în 2007-2013. La conferinţă au participat aproximativ 400 de persoane reprezentând actori implicaţi în gestionarea şi implementarea actualului program de cooperare transnaţională, a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, Comisia Europeană, ministere, experţi, mediul academic precum şi potenţiali promotori de proiecte în cadrul viitoarelor programe de cooperare transnaţională Dunărea 2014 şi South East Gateaway.

Iunie – Octombrie 2013 – Monitorizare culturi din judeţul Covasna în cadrul Studiului Pilot nr. 2 "Măsuri de adaptare la schimbările climatice pentru agricultura din România"

Conform celor stabilite în cadrul şedinţelor de lucru cu ANM Bucureşti, membrii echipei de proiect din cadrul APM Covasna au identificat loturi cu culturi de grâu, porumb şi cartofi în 5 zone ale judeţului Covasna (Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului şi Baraolt) în vederea monitorizării (fotografii, măsurători, etc.) în perioada iunie-octombrie 2013 pentru a analiza modul de dezvoltare a vegetaţiei în condiţiile climatice din judeţul Covasna.

 

11-12 Iunie 2013 - Sedinta Comitetului Director si a Comitetului Stiintific – Belgrad, Serbia

Un număr de 6 membri ai echipei de implementare a proiectului au participat la sedintele Comitetelor de Conducere si stiintific. În prezenţa a peste 60 de participanţi de la toate instituţiile partenere în proiect au avut loc discutii privind modul de realizare a sarcinilor din proiect până în prezent si pentru stabilirea de noi sarcini. În data de 12 iunie 2013 a avut loc şi un Atelier de lucru în care s-a exemplificat folosirea noului set de indicatori hidro-meteorologici propuşi.

 

11 – 12 Septembrie 2013 Atelier de lucru ”Pădurea pentru Apă”– Rosleithen, Austria

Membrii din echipa de implementare a proiectului din cadrul APM Covasna au participat la Atelierul de lucru ”Pădurea pentru apă”, în cadrul căruia au fost prezentate progresele realizate în cadrul Studiului Pilot nr. 1 ”Managementul adaptării pădurilor la schimbările climatice în cadrul LTER Zobelboden” de către liderul grupului de lucru nr. 4, Ministerul Federal al Austriei pentru Agricultură, Păduri, Mediu şi Managementul Apei. Întâlnirea a facilitat schimbul de experienţă între participanţi.

 

 

Octombrie 2013 - Chestionar privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice

În cursul lunii octombrie a fost elaborat un chestionar privind efectele schimbărilor climatice resimţite de operatorii economici din domeniul agricol, modul în care au intervenit pentru diminuarea acestor efecte şi măsuri luate pentru adaptarea la efectele schimbările climatice. Chestionarul urmează să fie distribuit la agenţi economici şi fermieri din judeţul Covasna. Informaţiile culese vor fi utilizate pentru Studiul Pilot nr.2.

Februarie 2014 – Instruire GIS

Membrii ai echipei de implementare a proiectului au fost instruiți în utilizarea sistemului de aplicații GIS, au fost studiate aplicațiile existente la ANM și s-au dezbătut posibilele soluții de utilizare a datelor GIS pentru utilizatorii din Sfântu Gheorghe și județul Covasna. (program)

 

Aprilie 2014 – Workshop organizat de ANM București

În prima zi au fost prezentate rezultatele la zi ale proiectului, îndeplinirea activităților din cadrul Studiului Pilot nr. 2, împreună cu alte patru proiecte care se implementează în paralel, în alte domenii.

În cea de a doua zi, oaspeții din Austria, membrii delegației APM Covasna și membrii din echipa de implementare a proiectului OrientGate din cadrul ANM București, s-au deplasat la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Caracal, din cadrul Universității din Craiova, unde au fost efectuate cercetările din cadrul Studiului Pilot nr. 2.

 

 

Mai 2014 – Ședinta Comitetelor de Conducere și Știintific, organizate de Regiunea Attica (Grecia)

Membrii echipei de implementare a proiectului au participat la activitățile de la Atena, la ședințele Comitetelor de Conducere și Științific, și au participat la o excursie de documentare privind problemele de mediu în regiunea Attica.

 

Mai 2014 - Workshop-ul internațional ”Forest for Water” (Pădurea pentru apă), Gmunden (Austria)

Membrii ai echipei de implementare a proiectului au participat la lucrările workshop-ului, la care s-au dezbătuit teme precum:

- Gospodărirea Pădurilor în vederea asigurării resurselor de apă,

- Efectul gospădăririi pădurilor asupra calității apei, în condițiile schimbărilor climatice,

- Vulnerabilitatea pădurilor de protecție din zonele de carst,

- Bune practici în gospodărirea pădurilor în zonele protejate pentru apă potabilă,

- Influența gospodăririi pădurilor asupra balanței de apă din pădurile din munții Dinarici,

- Cuantificarea cantităților levigate de nitriți din ecosistemele pădurilor din Germania prin utilizarea modelului biogeochimic Landscape DNDC,

- Calitatea microbială a resurselor de apă – tendințe în diagnostic și management.

S-a efectuat și o vizită de studii în pădurile din Austria, pentru un studiu de caz.

 

Octombrie 2015 – Evenimentul Final de Prezentare a rezultatelor Studiului Pilot nr. 2 – „Măsuri de adaptare la schimbările climatice pentru agricultura din România”

Au fost prezentate rezultatele obținute de ANM București și APM Covasna (parteneri în realizarea Studiului Pilot) și s-a lansat volumul cuprinzând activitatea, rezultatele studiului pilot, concluziile și recomandările rezultate în urma desfășurării acestui studiu. De asemenea, s-au discutat și posibilitățile de colaborare pentru viitor între actualii parteneri, pentru implementarea rezultatelor proiectului în țară!

 

Noiembrie 2014 – Eveniment de închidere a proiectului, Sf. Gheorghe (România)

Au fost prezentate rezultatele obținute de ANM București și APM Covasna, în cadrul Studiul Pilot nr. 2 „Măsuri de adaptare la schimbările climatice pentru agricultura din România”. În prezența reprezentanților administrației locale și a producătorilor agricoli semnificativi din județ, a studenților de la centrul universitar din localitate, au fost dezbătute provocările pe care schimbările climatice le aduc climei, dar mai ales economiei județului Covasna.

 

Noiembrie 2014 – Workshop Szentendre (Ungaria)

În luna noiembrie s-a participat și la Workshop-ul international „Adaptarea la schimbările climatice: la confluența între adaptarea urbană și sănătatea publică”, Temele principale ale workshop-ului au fost prezentarea rezultatelor Studiului Pilot nr. 6, Referitor la ”Adaptarea Urbană și Sănătatea Publică”, derulat de REC în sectorul 13 din Budapesta și municipiul Vesprem, de asemenea, prezentarea experienței diferitelor orașe în adaptarea la provocările schimbărilor climatice. S-au efectuat, de asemenea, vizite de studiu în locațiile în care s-a desfășurat studiul pilot nr. 6.

 

Noiembrie 2014 – Workshop Atena (Grecia)

Membrii echipei de implementare a proiectului au participat la un Seminar în acdrul căruia au fost prezentate rezultatele studiului pilot 4, efectuat de regiunea Attica, în care a fost evaluată vulnerabilitatea unei zone umede la schimbările climatice. Au fost prezentaţi indicatorii de vulnerabilitate utilizaţi, indicatorii de secetă, indicatori climatici şi de impact pe baza cărora s-au făcut prognoze climatice şi s-a evaluat impactul viitoarelor scenarii climatice asupra zonelor umede. S-a prezentat modul în care se utilizează platforma web creată în cadrul proiectului pentru accesarea datelor şi pentru calcularea indicatorilor. Totodată, s-a analizat capacitatea de adaptare a zonei umede şi au fost prezentate soluţii pentru protecţia acesteia în contextul legislativ existent, al strategiilor, politicilor şi a programelor operaţionale. Seminarul a inclus şi o vizită de studiu care să prezinte bune şi rele practici în gestionarea zonelor umede din Regiunea Attica (Grecia).

Decembrie 2014 – Evenimentul final de închidere a proiectului, Lecce (Italia)

La acest eveniment au fost prezentate rezultatele obținute de parteneri în cadrul Pachetelor de lucru, a Studiilor Pilot efectuate, volumul cuprinzând activitatea, rezultatele studiilor pilot, concluziile și recomandările rezultate în urma desfășurării proiectului. De asemenea, au fost discutate și posibilitățile de colaborare pentru viitor între actualii parteneri!

 

REZULTATELE PROIECTULUI:

Buletinele de ştiri ale proiectului Orient Gate

OrientGate Project Newsletter Nr. 1 (PDF)

OrientGate Project Newsletter Nr. 2 (PDF)

OrientGate Project Newsletter Nr. 3 (PDF)

OrientGate Project Newsletter Nr. 4 (PDF)

OrientGate Project Newsletter Nr. 5 (PDF)

OrientGate Project Newsletter Nr. 6 (PDF)

Raport privind studiile pilot din Centrul tematic nr. 1 – Silvicultură și agricultură (PDF)

Studiul Pilot nr. 1 (PDF)

Studiul Pilot nr. 2 (PDF)

Broșurile Studiilor Pilot

  • Studiu Pilot 1: Managementul adaptării pădurilor la schimbările climatice in cadrul LTER Zobelboden, Austria (PDF)
  • Studiu Pilot 2: Măsuri de adaptare la schimbări climatice pentru agricultura din Romania (PDF, PDFro).
  • Studiu Pilot 3: Adaptarea la schimbări climatice în noul regim al apei din regiunea Puglia, Italia (PDF)
  • Studiu Pilot 4: Efectele schimbărilor climatice asupra ecosistemelor zonelor umede din regiunea Attica, Grecia (PDF)
  • Studiu Pilot 5: Resursele de apă şi utilizarea hidroenergiei în Provincia Autonomă Trento, Italia (PDF)
  • Studiu pilot 6: Evaluarea vulnerabilităţii în două municipii din Ungaria — Sectorul 13 din Budapesta şi Veszprém (PDF)

Broșură privind platform de date a proiectului (PDF)

WP3 Situația actuală a indicatorilor utilizați (PDF)

WP3 Setul de indicatori propuși (PDF)

WP7 Starea actuală a pregătirii privind schimbările climatice (PDF)

WP7 Posibile măsuri intersectoriale de creștere a capacității de acțiune la schimbările climatic (PDF)

 

Platforma de date a proiectului (date primare, indicatori) se poate accesa la http://www.orientgateproject.org/data_platform.php

 

Informaţii suplimentare se pot găsi pe site-ul proiectului: www.orientgateproject.org